FAQ

Vanliga frågor och svar om ENKL Frilansservice.

 

 

Alla frågor

 • Vad ska man tänka på när man anlitar konsult?

  Det är viktigt att kunden har en tydlig projektbeskrivning, att man kan formulera sina behov. Transparens kring budget för att undvika potentiella konflikter är också bra. Kommunicera ut förväntningar mot konsulten och gör återkoppling under projektets gång. Läs mer i den här artikeln.

 • Vad händer om kund vill avsluta en konsult i förväg?

  När man skriver avtal så bestämmer parterna villkoren. Vanligt är att ha en månads ömsesidig uppsägning på längre uppdrag. Man kan även komma överens om att ha noll dagar, en vecka – det bestämmer parterna.

 • Vad kostar det att anlita en konsult?

  Nivån på arvoden beror på erfarenhet och om det är heltid eller per projekt. En senior konsult som kanske jobbat ca 8 år inom t.ex marknadsföring och har ett heltidsuppdrag har ett timarvode på 800-1000 ex moms. En junior som jobbat ca 2 år ligger på 400-700 kr/h ex moms.

 • Hur är ENKL Frilansservice i jämförelse med ett konsult- eller rekryteringbolag?

  ENKL har inga egna anställda konsulter, vi letar upp bäst lämpad frilansande konsult för uppdraget. Att anlita frilansande konsulter kan vara en kostnadseffektiv strategi för företag. Istället för att ha en permanent anställd som täcker alla aspekter av behovet, kan företag anlita frilansare för specifika projekt eller expertområden. Detta kan resultera i lägre kostnader då företaget bara betalar för den faktiska arbetstiden eller projektets omfattning istället för att bära den kontinuerliga kostnaden för en heltidsanställd. Läs mer här om hur det fungerar.

 • Varför anlita en frilansande konsult?

  Frilansande konsulter bidrar till mångfalden av idéer och perspektiv hos kunden. Genom att samarbeta med olika frilansare, som ofta kommer från olika bakgrunder och erfarenheter, kan företag dra nytta av en bredare uppsättning idéer och strategier. Detta kan stimulera kreativitet och innovation inom marknadsföringen och hjälpa företaget att hitta nya och unika sätt att nå sin målgrupp. Genom att anlita experter inom t.ex digital marknadsföring, sökmotoroptimering eller grafisk design kan företag dra nytta av den djupa kunskap och erfarenhet som dessa specialister erbjuder. Detta är särskilt viktigt i en tid där marknadsföringslandskapet ständigt förändras och kräver specialiserade kunskaper för att hålla sig konkurrenskraftig. Läs mer i denna artikeln.

 • Får man som konsult ersättning för sjukdagar och semesterdagar?

  Är du konsult med eget bolag så står du själv för sjukdagar och semesterdagar. Ersättning för detta ska du baka in i ditt arvode som du har mot din kund. Som heltidsanställd konsult så har du rätt till 25 dagars semester per år enligt semesterlagen.

 • Vad har AI och frilansare gemensamt?

  Det ligger lite i en frilansares DNA att ta åt sig det nya, testa gränserna och därmed bli attraktiva för kunder som behöver just deras kompetens för att bli mer konkurrenskraftiga. AI skapar nya möjligheter och ofta kan en frilans komma med de nya idéerna. Läs mer i den här artikeln.

   

 • Hur får man konsulter att prestera?

  5 tips till dig som hyr in konsulter:

  1. Ge konsulten en bra onboarding, Dela med dig av dokumentation för teamets arbete och återkommande rutiner.
  2. Var snabb med att ge konsulten tillgång till utrustning och system som behövs för arbetet. Läs om de övrig 3 tipsen här.
 • Vad är det viktigaste en frilans ska tänka på för att få uppdrag?

  Min erfarenhet är att många frilansare har rätt bakgrund men presenterar sig på fel sätt. Då tänker jag på hur CV´t ser ut men sen handlar det idag mycket om att det är otroligt svårt att nå kunderna, både per mail och telefon. Läs mer här om ett par punkter.

 • Vad ska jag som konsult tänka på i mitt nya uppdrag?

  5 tips till dig som är konsult:

  1. Förbered dig ordentligt, se till att du laddar inför starten, var i form, rensa andra åtaganden i början för att kunna fokusera 110 % på uppdraget.
  2. Visa ”självledarskap”, ta mycket initiativ och se till att bli självgående snabbt så du inte ”belastar” dem som du är tänkt att avlasta alltför mycket. Läs mer om de 3 övriga tipsen här.