Boka frilanskonsult
KommunikationÖvrigt 13 maj 2022

Med bra planering får du ut det bästa av frilansare

Frilansbranschen har exploderat de senaste åren. Fler och fler vill jobba som frilans och de behövs hos allt fler företag. Det enda som krävs är någon som sammanför dem. Låter enkelt, eller hur. Det är det, för någon som jobbat med det här i 18 år, har förmedlat fler än 500 uppdrag och driver ett företag som heter ENKL Frilansservice.

Hej Jens, vi tar det här från början, när startade ditt liv som frilansmäklare?
– Det var 2004. Jag kom från ett amerikanskt rekryteringsföretag som körde rekrytering och konsultrekrytering, ungefär vid tiden när it-bubblan brast 2000. Du vet, Framfab, Cell, Icon och den tiden. Efter kraschen bestämde jag mig för att nyttja det nätverk som jag hade byggt upp.

Gamla kunder ringde mig frågade om jag kunde hjälpa till att hitta folk och tidigare konsulter frågade om jag hade uppdrag och då insåg jag att här har jag något, det finns ett behov, så det var bara att starta bolag och köra.

Vilka typer av frilansare förmedlar du idag?
– Jag har fokuserat på kommunikatörer; designers, copywriters, kreatörer, men också projekt- och produktionsledare. Även en del specialister inom CRM och marketing automation. Däremot jobbar jag inte så mycket med utvecklare, programmerare och liknande.

Varför har du valt bort vissa?
– Det finns så många stora bolag som jobbar med programmerare till exempel, och jag förstår inte heller deras värld fullt ut. Som liten måste man vara spetsig för att bli väldigt bra på något.

Hur såg branschen ut när du startade?
– Frilans var ganska nytt där vid kraschen 2000. Men när bubblan sprack upptäckte många att det gick att leva som frilansare. Under återhämtningen behövde företag folk, men var lite rädda för att anställa. Lösningen blev då att fylla upp med frilansare.

Hur har branschen förändrats med åren?
– Inhouse som trend har kommit och gått i några omgångar, men sedan tio år är det helt etablerat. Företag vill ha kontroll över sin verksamhet på ett sätt som man inte får med externa byråer. Alla vet vad byråer kan tillföra, men jag ser inget slut på inhouse-tillväxten. Tvärtom har den förstärkts ytterligare och jag kan inte längre se det som en trend. Till och med några av de bästa byråkreatörerna, prisbelönta människor med tung byråerfarenhet, har jag sett gå över till kundsidan.

Så byråvärlden dör alltså?
– Absolut inte, flera av de mest briljanta människor jag träffat sitter på byrå. Och byråns utifrånperspektiv behövs. Men utvecklingen väger allt tyngre över mot inhouse. Jag förmedlade betydlig fler frilansare till byråer förr om åren än jag gör idag.

Vilka är de främsta skälen till att anlita frilansare?
– Flexibiliteten i att kunna gasa och bromsa med konsulter. Osäkerhet i konjunkturen som bromsar anställningar. Det är också vanligt att företag har bestämt att en avdelning får ha högst x antal personer. Räcker inte det får man plocka in frilansare. Det blir dyrare per timme, men med bra planering lönar det sig.

Vilka råd har du till företag som ska jobba med frilansare?
– Var tydlig med vad frilansaren förväntas göra. Skriv avtal som är enkla att följa. Missa inte att kolla av hur tillgängligheten ser ut, på kort sikt, men gärna även på lång sikt. Även om det aktuella uppdraget är kort kan behovet återkomma. Träna dig i att tolka frilansares ibland lite spretiga cv:n och kolla gärna på portfolion om det finns någon. Sen är det alltid bra att ringa en tidigare kund och höra sig för lite.

Vad ska man göra för att få frilansuppdrag via ENKL?
– Jag har en enorm databas med människor men, majoriteten har ännu inte fått något uppdrag via mig – av flera olika skäl. Det kan vara att de inte har rätt skills för mina kunders behov. Ekonomin i uppdraget kan ha varit för dålig. De har varit fullbokade, eller så har de blivit anställda när jag haft ett möjligt konsultuppdrag. Men mycket handlar om hur man presenterar sig.

Vad tänker du på då?
– Många har missförstått cv:ts roll. Jag skiljer på cv och konsult-cv. Ett konsult-cv är kortare, har ett tydligt fokus och innehåller en personligt skriven ingress som berättar varför man är lämplig för uppdraget. Det är också bra att tänka på att kunden tittar extra noga på vad du gjort de senaste tre åren, de är de viktigaste. Halveringstiden på kunskap är kort idag. Jag hjälper gärna de frilansare jag jobbar med att vässa sina cv:n. Fler tips för hur du skriver ett bra konsult-cv hittar du i den här bloggposten.

Du säger ”kunden tittar extra noga”, men det är samma sak som du gör?
– Ja jag intervjuar ju kunden först och plockar sen fram några bra kandidater och lämnar över dem till kunden att bedöma. Jag gör aldrig det slutliga valet, och det är medvetet. Jag vill att kunden ska vara delaktig och fatta egna beslut. Min roll är att screena fram de bästa konsulterna, sen får kunden bestämma.

Hur mycket jobbar du med mjuka värden, som vad konsulten känner och behöver?
– Klart att jag vill att mina konsulter ska må bra, men jämfört med en konsultchef på ett företag som ska bygga sitt team ägnar jag mindre tid till det. Mitt främsta jobb är att tillfredsställa konsulten med rätt uppdrag. Många har rätt mycket skinn på nästan och har inte riktigt det behovet. Ofta är jag bara en av flera födkrokar för en konsult och ju bättre uppdrag jag levererar desto större chans att personen vill fortsätta jobba med mig.

Behovet av frilans kan uppstå snabbt och trycket är högt nu. Samtidigt är du bara en person. Är du ledig någon gång?
– Ja

Stänger du någonsin av telefonen?
– Nej, däremot kan den ligga tyst flera timmar och då kan jag göra andra grejer. Men när jag får in en förfrågan måste jag vara snabb, från den stunden jobbar jag stenhårt. Jag har förstått att alla i branschen inte är raketsnabba med tanke på hur ofta jag får höra ”tack Jens för din snabba återkoppling”. Men konkurrensen är tuff och jag utgår alltid från att ett företag har kontaktat flera konsultförmedlare samtidigt.

Vad gör du när inte jobbar?
– Går ut med hunden, hänger med familjen, seglar en båt som jag äger med en kompis, semestrar i Skåne i ett hus jag äger med min syster och åker skidor.

Ett bra liv låter det som
– Ja, jag gillar mitt liv 🙂 Jag är precis där jag vill vara.

Eftersom Jens lever som han lär har han låtit en av hans frilansare göra denna intervjun. Jag som skrivit, Mats Lindborg, kan bokas via ENKL. Vill du se om min kunskap kan matcha ditt behov har jag numera också ett konsult-cv som fokuserar på det mest relevanta jag gjort de senaste åren. Tack för det tipset Jens!

Dela nyhetsartikel

Senaste nyheterna

Digitalt
KommunikationÖvrigt 4 oktober 2024

Specialistens återtåg i kölvattnet av tekniksprång och turbulens

2023 och 2024 var och är en tuff period för många bolag och konsulter. Resultat sjönk och det är fortfarande en global instabilitet. Jag har kollat runt lite och presenterar här några intressanta punkter som påverkar företag och konsultbranschen just nu.

Läs mer
KommunikationÖvrigt 4 oktober 2024

Får du ingen återkoppling?

Lite tankar. Idag är det ett otroligt högt tempo. Det är många ansökningar till konsultuppdrag och fasta tjänster hos nästan alla företag. Trycket är så stort att företagen eller vi rekryterare har svårt att hänga med att upprätthålla god kommunikation. Processerna idag är så slimmade så att en sökande i ...

Läs mer
KommunikationTips och tricks 10 september 2024

Del 2: Fyra nya röda flaggor inför nya frilansuppdrag

Det finns många perspektiv på vad som gör ett samarbete mellan konsult och kund framgångsrikt. Här rundar jag av med del två, tips 5–8, av min artikel kring röda flaggor och vad en konsult och kund ska akta sig för i ett nytt kunduppdrag.

Läs mer