De bästa väljer frilanslivet – därför trivs de utanför ramen
Idag ser vi en tydlig trend där många av de allra mest kompetenta och uppskattade medarbetarna väljer bort de klassiska arbetsmiljöerna till förmån för ett frilansliv. Vad är det egentligen som får dessa toppkreatörer och strateger att välja frilanslivet och varför borde företag omfamna kompetensen i stället för att förlora den? Det ska vi utforska i denna artikel.
De både kräver och vill ge, mer!
Vi har pratat med en lång rad frilansare genom åren och många berättar samma sak, de trivs bäst med att stå utanför de klassiska arbetsmiljöerna.
Faktum är att de flesta säger att det helt enkelt krävs mer än en flådig konferens eller en chefstitel för att vinna deras förtroende. De är helt enkelt för nyfikna, kunskapstörstande och innovativa för att stå ut med en traditionell organisation där beslut ibland fattas på grund av strukturer snarare än vad som faktiskt vore bäst.
Fem nyckelinsikter från vårt frilansnätverk
Här kommer några viktiga insikter från insidan av vårt kompetenta nätverk.
1. De vill styra sin tid – och sitt fokus
Att kunna välja vilka projekt de vill jobba på och när de gör det är en frihet som är svår att motstå. De väljer uppdrag som inte bara är bra för dem, utan som också engagerar dem på riktigt. Vittnesmålen från våra kunder klingar i precis samma anda, en frilansare brukar alltid jobba hårt och leverera mervärde för hela organisationen.
2. Ekonomisk självständighet med ett eget varumärke
Dessa människor vet sitt värde. Att bygga sitt eget personliga varumärke ger dem en kontroll och frihet som en fast anställning inte kan erbjuda. Visst finns det möjligheter att påverka sin karriär även som anställd, men vägen dit är oftast hundra gånger så lång.
3. Sinne för självledarskap
Många frilansare har ledaregenskaper och vill inte låta sig toppstyras. De drivs av att skapa, ta ansvar och leverera resultat – på sina egna villkor. Med det sagt är de långt ifrån omöjliga personer, tvärt om. Här ser vi en grupp människor som vet vad service innebär och inte bara kan ta direktiv och ro projekt i hamn utan även förbättra dem längs vägen.
4. De är inte imponerade av flashiga titlar eller karriärtrappor
Det krävs mer än en häftig jobbtitel eller en exklusiv företagslunch för att locka dessa människor. De söker utveckling på djupet, inte bara uppåt i en hierarki. I en tid när employer branding är på mångas läppar och det samtidigt kommer information om hur fruktkorgen ryker när ytterligare besparingar sätts in, kan det vara värt att fundera på – vad är det som är viktigt på riktigt? Svaren vi finner i vårt nätverk kan sammanfattas som frihet, tillit och utveckling.
5. De är kreativa, strategiska och ständigt på jakt efter nästa utmaning
Frilansare är problemlösare av rang. De är inte rädda för att bryta gamla mönster och skapa något nytt.
Enligt en rapport från Aquent Talent Insights (https://aquent.com/lp/talent-insights-report) som är en av världens ledande aktörer inom talanglösningar och arbetsmarknadsundersökningar, undersöker de hur högpresterande team fungerar och vilka faktorer som främjar deras framgång. Av rapporten framkommer det att högpresterande team trivs bäst i miljöer som uppmuntrar anpassning och innovation.
Frilansare, som ofta möter olika projekt och branscher, är vana vid att ta risker och snabbt anpassa sig till förändringar – en egenskap som gör dem värdefulla för företag som vill införa en kultur av ständig utveckling.
Genom att ta in frilansare kan företag dra nytta av denna förmåga att snabbt anpassa sig och komma med nya innovativa lösningar.
Slutsats
Företag som inser detta och omfamnar frilansare får inte bara en tillfällig expert i sitt team, utan någon som kan förändra hela sättet de jobbar på – och alltid med en ny idé i bakfickan.
Söker du efter din nästa talang? Ring eller mejla oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig.
Jens Beck-Friis
jens@enkl.se
0731-82 29 26