I trend 1 ”A Generational Shift in Employment Expectations” menar ManpowerGroup att generation Z kräver mycket mer av sina arbetsgivare i alla globala frågor – från mångfald, jämlikhet, inkludering och tillhörighet till klimatförändringarna till HBTQ-rörelsen. Företag måste ha ett tydligt och genuint syfte och visa vad de gör konkret om de vill attrahera, utveckla och behålla talanger från generation Z.
Pandemin har verkligen förändrat ungas syn på arbetet, vilket trend nr 5 bekräftar. 64 % skulle överväga att söka nytt jobb om de skulle tvingas återvända till kontoret på heltid. 61 % av medarbetarna anser att flexibla arbetsformer skapar en bättre balans mellan arbete och privatliv.
För att sitta säkert i sitt arbetsliv över lång tid finns det en viktig regel att följa: håll dig anställningsbar genom att hålla dina kunskaper fräscha och uppdaterade. Det här lämnar många arbetsgivare till människor att göra på egen hand, men tillväxtindustrier kommer att behöva utbilda sin egen arbetskraft i högre grad framöver, vilket trend 10 fastställer.
Arbetet betyder allt mindre för unga
Undersökningar från Kairos Future visar att arbetet som meningsskapare tappar. Familjen har historiskt varit det viktigaste i livet, vänner har kommit tätt efter och arbete har legat i linje med dem. Men jobbets betydelse har stadigt gått ner år efter år, och det verkar fortsätta.
Unga jobbar inte för att sen kunna leva ett bra liv, de vill ha ett liv där arbetslivet tar mindre plats och är en del av livet. Att jobba hårt för att skapa sig ett bra liv i framtiden är inte attraktivt, unga vill göra saker nu med en gång, ha kul OCH jobba.
”Många arbetsgivare tror att det är rätt att säga ’Vi är schyssta mot världen’. Vad unga egentligen vill höra är ’Vi är schyssta mot dig’.”
Rikard Molander, analytiker Kairos Future
Det blir allt viktigare med stämningen på arbetsplatsen. Det är viktigt med trevliga kollegor, att vara schyssta mot varandra, jobba bra i team och stötta varandra, oavsett vilken position man har. Det här ökade kravet på omtanke har arbetsgivare stora möjligheter att möta. Men det kräver också ett litet skifte för dem som är lite äldre, att unga vill se sig som jämställda fast de kan vara ganska nya i sitt yrke.