KommunikationTips och tricks 10 september 2024

Del 2: Fyra nya röda flaggor inför nya frilansuppdrag

Det finns många perspektiv på vad som gör ett samarbete mellan konsult och kund framgångsrikt. Här rundar jag av med del två, tips 5–8, av min artikel kring röda flaggor och vad en konsult och kund ska akta sig för i ett nytt kunduppdrag.

Dela nyhetsartikel

  1. Ständiga förändringar i projektet

Om du råkar ut för det här är du ju redan inne i projektet, men du kanske ska fundera på att dra dig ur. Att projekt förändras längs vägen är normalt, men alltför många ändringar kan vara tecken på obeslutsamhet, dålig planering eller att din kontaktperson inte har mandat att bestämma. Ett sätt att inte hamna här är att se till att kunderna verkligen förstår vad deras projektkrav innebär för samarbetet. Lyft allt som känns oklart innan samarbetet startar så ökar chansen att allt flyter på bra sedan.

 

  1. Rykte och omdömen

Det du behöver veta om din kund innan ett samarbete finns att hitta, du behöver bara lägga lite tid. Gör din research noga. Googla och se vad som finns indexerat. Vissa kunder finns recenserade i olika omdömestjänster, använd dem. Försök hitta personer som jobbat med kunden och var inte rädd för att ställa frågor om hur samarbetet har fungerat. Anteckna det du hittar och be sedan kunden om förklaringar. Om du blir dåligt bemött bara för att du har några frågor om negativa saker du läst eller hört är det nog läge att inte kliva in i ett samarbete.

 

  1. Ovilja att skriva avtal

Ett tydligt och välformulerat avtal är viktigt att ha för att skydda båda parter i ett frilansprojekt. Om en kund är ovillig att skriva ett avtal kan det absolut vara en röd flagga. Ett avtal som innehåller en arbetsbeskrivning och beskriver projektdetaljer, leveranser, tidsramar, betalningsvillkor och andra viktiga aspekter, ökar chansen till ett lyckat samarbete.

 

  1. Låg värdering av expertkunskap

En kund som inte verkar förstå eller uppskatta din expertis kanske inte heller kommer förstå det värde du tillför deras projekt. Det här är saker som du oftast inte upptäcker förrän samarbetet är påbörjat, men ofta så anar du de röda flaggorna tidigt. Var inte tyst och låt saker passera utan försök att fånga upp det du hör. Ibland är det ju så enkelt att din kund inte verkar uppskatta din expertis för att han eller hon faktiskt inte förstår den. Då är det din uppgift att vänligt men bestämt vara den som berättar och motiverar.

 

Här kan du läsa tips 1–4.

Om du vill diskutera vidare kring de här punkterna så hör gärna av dig till mig, Jens Beck-Friis, på jens@enkl.se eller 0731-822926.

Senaste nyheterna

Digitalt
KommunikationÖvrigt 4 oktober 2024

Specialistens återtåg i kölvattnet av tekniksprång och turbulens

2023 och 2024 var och är en tuff period för många bolag och konsulter. Resultat sjönk och det är fortfarande en global instabilitet. Jag har kollat runt lite och presenterar här några intressanta punkter som påverkar företag och konsultbranschen just nu.

Läs mer
KommunikationÖvrigt 4 oktober 2024

Får du ingen återkoppling?

Lite tankar. Idag är det ett otroligt högt tempo. Det är många ansökningar till konsultuppdrag och fasta tjänster hos nästan alla företag. Trycket är så stort att företagen eller vi rekryterare har svårt att hänga med att upprätthålla god kommunikation. Processerna idag är så slimmade så att en sökande i ...

Läs mer
DesignIntervju 2 september 2024

Ny intervju med Andreas Lindemark – ett år senare med AI

För ett år sedan lät jag intervjua filmaren/storytellern Andreas Lindemark om möjligheterna med AI och följer här upp med en till intervju.

Läs mer